Frankrijkkunde-Fromages-D’Où viennent-ils?

Posted on 26 maart 2011

4



Kazen – Fromages

Je kent hoogstwaarschijnlijk het grapje wel dat generaal De Gaulle laat zeggen:
“Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe plus de 300 sortes de fromage ?”
of een ander: “Il y a en France autant de fromages que de jours de l’année”.

Een van de charmes van Frankrijk is immers de veelheid van regionale specialiteiten, ook op het gebied van kazen die een vast onderdeel vormen van ieder repas. In ons land wordt kaas voornamelijk gegeten als beleg bij de broodmaaltijd, maar in Frankrijk is het een aparte gang na de hoofdschotel en bestaat uit verschillende soorten kaas.
Die worden dikwijls gekocht in een Fromagerie-Crémerie waar je kunt kiezen uit een uitgebreide sortering en je je vanzelfsprekend kunt laten adviseren. Natuurlijk is er dan nog het onderscheid tussen kazen gemaakt van koeien- (vache), schapen- (brebis) of geiten- (chèvre) melk. De namen zijn veelal afgeleid van de plaats of streek van herkomst. Denk maar eens aan Cantal, Roquefort, Camembert of Brie. Andere benamingen zijn moeilijker te herleiden. Kun je de namen van onderstaande kazen koppelen aan de streek of plaats waar ze vandaan komen?

Test-D’Où viennent les fromages suivants?

1. Gaperon
2. Saint- Marcellin
3. Port Salut
4. Picodon
5. Olivet bleu
6. Boursault
7. Sélection
8. Banon h. Auvergne
9. Brin d’amour
10. Rollot

a. Bretagne
b. Provence
c. Savoie, Dauphiné
d. Picardie
e. Orléanais
f. Drôme
g. Seine-et-Marne
i. Corse
j. Loir-et-Cher

La solution dans quelques jours…..