Père Lachaise-Wie komen we er tegen…….Balzac

Posted on 1 februari 2011

1Père Lachaise-Bedevaartsoord-Wie komen we er tegen…….?

Op het grootste en meest bekende kerkhof van Parijs-Père Lachaise- liggen heel wat bekende, beroemde, in ieder geval zeer vooraanstaande Fransen. De begraafplaats is zondermeer een bezoek waard…het is een dorp op zich met veel indrukwekkende bouwsels en beelden… een schitterende plek om foto’s te maken..

In dit blog een ontmoeting met:

Honoré de Balzac

30-05-1799
18-08-1850

Honoré de Balzac, geboren als Honoré Balzac (Tours, 20 mei 1799Parijs, 18 augustus 1850) kan worden beschouwd als een van de belangrijkste Franse schrijvers van de eerste helft van de negentiende eeuw. Balzac is een romantisch schrijver, waarvan het werk ook realistische elementen vertoont. Het realistische aspect uit zich vooral in de uitvoerige beschrijvingen die Balzacs stijl karakteriseren. Zijn bekendste werk is La Comédie humaine, een reeks romans geschreven met de bedoeling een volledig beeld te geven van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Balzac schreef hiervoor zo’n honderdtal romans die een beeld toonden van de sociale toestanden in de verschillende klassen. Enkele romans zijn uitgegroeid tot klassiekers in de Franse literatuur, zoals Eugénie Grandet en Le Père Goriot. Hierdoor wordt Balzac beschouwd als een van de grote romanciers van de Franse en zelfs van de wereldliteratuur. Men beschouwt Balzac ook wel als een van de grondleggers van de realistische roman.

Balzac’s bekendste werk was ‘La Comédie Humaine’. Het is een inventaris van de zeden en gewoonten in het 19de eeuwse Parijs. Hij legde hierbij de nadruk op de negatieve karaktertrekken van de mensen, omdat hij deze vaak interessanter vond dan de positieve aspecten.

Balzac werkt als een bezetene en slaapt per etmaal maar een paar uur, gesteund door zo’n 50 koppen koffie. Deze roofbouw op zijn lichaam eist zijn tol. Als Balzac rond de 50 is, kan hij amper nog een paar stappen doen zonder het risico te lopen een hartinfarct te krijgen.

In 1850 trouwt hij in de Oekraïne met gravin Eveline Hanska, een liefde waarop hij maar liefst 16 jaar gewacht had. Helaas is het geluk van korte duur. De terugreis naar Parijs overleeft hij ternauwernood en thuisgekomen kan hij amper zijn ziekbed verlaten. Na korte tijd overlijdt hij.

Regelmatig haalt hij in zijn boeken Père-Lachaise aan, zo meewerkend aan de populariteit van de begraafplaats. ‘Le père Goriot’ is één van de bekendste, maar ook in het minder bekende ‘Ferragus’ speelt Père-Lachaise een belangrijke rol.

In de eerste jaren na de opening van Père-Lachaise was het graf van De Balzac al een publiekstrekker.

De buste is een ontwerp van David d’Angers.

De Balzac is samen met zijn vrouw Eveline Hanska (1801-1882) begraven.

Advertenties
Posted in: Père Lachaise