Assen heeft iets te vieren

Posted on 13 juni 2009

1ASSEN HEEFT IETS TE VIEREN DIT JAAR

Wapen van Assen

Assen heeft wat te vieren dit jaar. De stad bestaat 750 jaar en bezit 200 jaar stadsrechten. Het hele jaar wordt dat gevierd onder de toepasselijke naam ‘De Historie van Assen’.

De festiviteiten zijn begonnen op vrijdag 13 maart. Geen toevallig gekozen dag. Het is de dag waarop Lodewijk Napoleon (1778-1846) Assen haar stadsrechten verleende. Tijdens het openingsweekend ( 13 tot en met 15 maart)presenteerde het Drents Archief een boek over de laatste 200 jaar Assen en werd in het gemeentehuis  een expositie over de lange geschiedenis geopend.

In Assen herinneren nog enkele straten aan het feit dat de stad 750 jaar geleden ontstond. In 1258 werd het nonnenklooster Sancta Maria de Campe gebouwd op een dekzandrug op de plek waar momenteel het centrum ligt. Enkele straatnamen verwijzen hier naar: Gedempte Singel, Noordersingel, Oostersingel en Zuidersingel.

Begin deze maand(5-7 juni)i stond het thema Handel en Transport centraal.

Met een historische markt en antieke voertuigen waande je je weer even in het verleden. Ook waren er demonstraties van oude ambachten,  een middeleeuwse preuverije en een nostalgische kermis, met ondermeer een ouderwetse draaimolen en oude spelletjes zoals steltlopen en hoepelen. Ook "De Vaart" kende weer even oude tijden. Er lagen ongeveer 15 historische schepen daterend uit 1900: tjalken, sleepboten, een opduwer en een snikke. Een prachtig gezicht, waarvoor ook veel belangstelling was.

Een paar foto’s:

De Vaart in Assen lag een weekend lang vol met prachtige oude schepen. Aan het eind(in de verte) zie je de toren van het nieuwe politiebureau(een schril contrast).

En wat ziet zo’n schip er nog fantastisch goed onderhouden uit:

Details aan boord van zo’n oud schip zijn ook prachtig:

Assen heeft het……kom eens kijken hier… dat zou ik ook erg leuk vinden…..

©-Juni 2009_____LA-PAGE-D’AGNÈS_____

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo