Kunst en Natuur

Posted on 12 mei 2009

0Kunst- en natuurwandeling OverLeven
De bekende kunst- en natuurwandeling in Schoonoord beleeft dit jaar haar eerste lustrum. Voor deze vijfde editie heeft men als thema ‘OverLeven’ gekozen. Een thema dat op twee manieren kan worden opgevat en ook op die manier door de vele inschrijvende kunstenaars is begrepen.

Inzendingen
Uit de ruim 123 zendingen die uit de hele wereld binnen zijn gekomen moest een keuze worden gemaakt. Een moeilijk karwei dat in samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst Drenthe tot een goed einde is gebracht. In totaal werden er 12 kunstenaars uitgekozen met projecten die allemaal op zeer verschillende manieren te maken hebben met het thema.
Kunstenaars
De kunstenaars die werden uitgekozen komen uit: Nederland, Japan, Duitsland, België, Griekenland, Polen, Indonesië, Engeland, Italië en Amerika.

Spreiding
Om dit eerste lustrum extra glans te geven is er samenwerking gezocht met andere grote publiekstrekkers in de regio om op die manier een nog breder publiek te bereiken.

Hunebedcentrum
Bij het Hunebedcentrum in Borger zal de Amerikaanse kunstenaar Xavier Cortada een kunstwerk realiseren dat sterk aansluit bij het aanbod van het centrum. Hij bouwt daar namelijk een muur van grote zwerfkeien en ander materiaal uit de natuur. Op 360 zwerfkeien worden de namen van met uitsterving bedreigde diersoorten gegraveerd. Naast deze grote keien komen er 360 handzame exemplaren die men mee kan nemen. Om op die manier aan te geven dat men een van deze diersoorten adopteert. De muur sluit aan bij de nieuwe stenentuin van het Hunebedcentrum en een informatiepaneel bij het kunstwerk verwijst tevens naar het project in Schoonoord.
Openluchtmuseum Ellert en Brammert
In de nieuwe tentoonstellingsruimte van het museum, een replica van het Armhoes uit Sleen, zal een film te zien zijn die wordt gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Patrick van Boekel. Als uitgangspunt kiest hij de manier waarop inwoners van Schoonoord hun leven en overleven hebben vormgegeven.

Doelstelling
Door deze verdere spreiding verwacht de Stichting Natuurkunst Drenthe een nog bredere belangstelling voor het project in Schoonoord te scheppen, waardoor het doel (de vestiging van een permanent terrein voor natuurkunst in Drenthe) weer een stapje dichterbij komt.

OverLeven in de praktijk
De kunstenaars zullen op 3 juni (direct na Pinksteren) in Schoonoord arriveren waar ze zoals ieder jaar gastvrij worden ontvangen bij Recreatiecentrum ’t Kuierpadtien. Tot 17 juni wordt er dan volop gewerkt in de bossen achter openluchtmuseum Ellert en Brammert en bij het Hunebedcentrum. Een interessante periode waarin men de kunstenaars aan het werk kan zien en men op ongedwongen wijze een praatje(of een plaatje) kan maken.

Opening
Op woensdag 17 juni opent de vijfde editie van de jaarlijkse kunst- en natuurwandeling haar ‘poorten’, om tot 1 januari 2010 hopelijk opnieuw vele duizenden te laten genieten van beeldende kunst in samenhang met de natuur. ‘OverLeven’ is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Ingang aan de Tramstraat in Schoonoord.
Voor meer informatie/ Stichting Natuurkunst Drenthe
Adri A.C. de Fluiter: 0591 362025 – 0627065620 – defluiter@planet.nl
Of
Dick Lubbersen: 0630262348 info@helderrood.nl
http://www.natuurkunstdrenthe.nl

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo