Goede Vrijdag- de Mattheus Passion

Posted on 10 april 2009

3 

Het is vandaag Goede Vrijdag, veel mensen heben een vrije dag en hebben daardoor een lang paasweekend. Bij Goede Vrijdag hoort onlosmakelijk de muziek van de Mattheus Passion. Eigenlijk is een uitvoering daarvan waar dan ook in Nederland een traditie geworden.

Op Goede Vrijdag 14 april 1922, ’s middags om twee uur, werd voor het eerst de Matthäuspassion in de Grote Kerk van Naarden uitgevoerd onder de eerste dirigent, Johan Schoonderbeek. De opvoering in Naarden werd een traditie. Het gebeurde in een tijd dat Willem Mengelberg in Amsterdam furore maakte met zijn meer romantische en flink gecoupeerde uitvoeringen van de Matthäus Passion in het Concertgebouw, met koren van wel 450 mensen. De eerste daad van De Nederlandse Bachvereniging was dan ook juist de vrijwel complete versie ten gehore te brengen.

De Matthäus in Naarden volgt in de loop der jaren steeds meer de ontwikkelingen in de oude-muziekpraktijk. Maar aanvankelijk waren de verschillen tussen Amsterdam (Mengelberg) en Naarden (dirigent Anthon van der Horst) niet zo groot omdat gebruik werd gemaakt van dezelfde musici (Concertgebouworkest) en solisten. Vanaf 2005 streeft de huidige dirigent naar een nog oorspronkelijker en beperkter bezette uitvoering.

De uitvoering in Naarden is uitgegroeid tot een society-event, dat door veel hoogwaardigheidbekleders zoals regeringsleden bezocht wordt.

Om alvast in (paas)stemming te komen:

Even onderstaande link aanklikken:

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo