De huismus

Posted on 6 april 2009

16©Adam Kumiszcza 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Passer domesticus (huismus)

Leeft het hele jaar in luidruchtige groepen
op de grond hippend
tjilpend
sterk aan mensen gebonden
gaan hun eerste levensjaar al dood
gebrek aan ervaring
minder nestgelegenheid voedsel
verdichting van bebouwing
sterk aan mensen gebonden
zelfs de ervaring.

– Roland Hainje – (Met dank aan Aggie – http://aphono.spaces.live.com/)

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

De huismus of gewoon ‘mus’ is de bekendste vogel van ons land. Toch is de huismus niet zo gewoon als men denkt hij staat namelijk op de rode lijst, omdat hij met uitsterven wordt bedreigd. 


Mussen zijn echte standvogels; ze blijven altijd in de buurt van hun broedgebied. In Nederland kom je huismussen vooral tegen op de volgende plekken: bij volkstuinen, rondom maneges, in de nabijheid van kippen- en siervogelhouders, in dierentuinen (waar ze tussen gaas en spijlen van de verblijven doorvliegen) en op terrassen waar ze koek- en gebakskruimels kunnen vinden. Ze zitten graag in heggen om zich te verschuilen. Ter bescherming. Mussen nestelen graag onder de dakpannen maar met de nieuwe bouwregelementen en alle geisoleerde daken is het voor de huismuis niet meer mogelijk om daar nesten te bouwen. De oplossing kan zijn om vlak onder de dakgoot nestvilla´s te plaatsen of een "vogelvide" te plaatsen ( http://www.vogelbescherming.nl/content.aspx?cid=3345) want mussen broeden graag in gezelschap, zgn. kolonies. De grootte van een kolonie kan varieren van zo’n zeven tot enkele honderden nesten.Vroeger broedden huismussen vooral in bomen, dat is nu veel minder. De mus heeft het moeilijker gekregen door nog een aantal factoren: betegelde tuintjes, geen mogelijkheid tot zandbaden, geen waterbadjes en het feit dat mussen zeer honkvast zijn. Ze blijven zitten waar ze zitten ook al veranderen de omstandigheden.

Omdat ze zoveel in de buurt van mensen te vinden zijn, worden er per jaar enorm veel foto’s gemaakt van mussen. Heb je (een)  foto’s gemaakt van een mus/mussen en vind je die de moeite waard om te laten zien, stuur hem dan naar: spacespecial@live.nl met je naam en de vermelding "Huismus". 

Hier alvast een beginnetje:  
 

© _____LA-PAGE-D’AGNÈS_____

 

© Alex Hoving

 

Wie volgt?

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo