Internationale Vrouwendag

Posted on 8 maart 2009

4 

Internationale Vrouwendag

De dag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen, die in 1908 plaatsvond in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textiel industrie. Het was het begin van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. In 1910 stelde de Duitse Clara Zetkin op een conferentie  voor socialistische vrouwen in Kopenhagen voor 8 maart uit te roepen als internationale vrouwendag. De datum werd niet overal aangehouden, zo was de eerste internationale vrouwendag in Nederland op 12 maart 1912. Sinds in de jaren zestig de tweede feministische golf op gang kwam wordt de internationale vrouwendag weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. De internationale vrouwendag werd in 1978 door de Verenigde Naties erkend.
 
                 

 
En ook nu anno 2009 is er voor de vrouw nog genoeg te doen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar leidinggevende posities, dan kun je rustig stellen dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Zeker als je kijkt naar de sector waar ik in werk, primair onderwijs. Het is een vrouwenbolwerk, maar de schoolleiders zijn over het
algemeen mannen.
 
Klik ook nog even op de volgende link, dan kom je op de site van Annelies, die een fantastisch stuk heeft geschreven over dit onderwerp:
 

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo