Film: The curious Case of Benjamin Button

Posted on 20 februari 2009

2
Prachtig gemaakt drama waarin Brad Pitt oud wordt geboren en langzaam jonger wordt.

Goed voor dertien Oscarnominaties.   

 

 
De voorlopig grote winnaar bij de Oscarnominaties is The Curious Case of Benjamin Button. En de nominaties waren niet alleen voor de zeer knappe special effects in de film, maar ook in belangrijke categorieën als Beste Film, Beste Regie, Beste Scriptbewerking en Beste Hoofdrol.
Terecht, want The Curious Case of Benjamin Button is een meeslepend mooie film.
 
Het duurt even voordat de eigenaardige hoofdfiguur zijn entree maakt, want The Curious Case of Benjamin Button is een raamvertelling. En dus begint de film later, en wel in het recente verleden, ten tijde van de orkaan Katrina.
Een oude vrouw, waarin met enige moeite Cate Blanchett is te herkennen, ligt op haar sterfbed en laat haar dochter (Julia Ormond) voorlezen over het vreemde leven van Benjamin Button. Die werd aan het eind van de Eerste Wereldoorlog geboren in New Orleans. Zijn moeder stierf in het kraambed en zijn vader, een rijke knopenfabrikant, schrok zo van het gedrocht dat zijn nakomeling moest voorstellen dat hij de gerimpelde baby te vondeling legde bij een bejaardentehuis, wat wel zo toepasselijk was.
 
Daar wordt de vondeling liefdevol opgenomen door de zwarte verzorgster Queenie (prachtige rol van de ook voor een Oscar genomineerde Taraji P. Henson), die hem de toepasselijke naam Benjamin geeft.
Als oude peuter valt Benjamin in het tehuis niet op tussen de bejaarden. Hij zit in een rolstoel, en lijkt met zijn kale hoofd en dikke bril eerder op een verschrompeld oud mannetje.
 
Na tussenkomst van een gebedsgenezer kan hij beter lopen, maar dat komt in werkelijkheid omdat Benjamin steeds jonger wordt.
De verbluffende special effects waarmee die geleidelijke verandering wordt teweeg gebracht zijn knap, maar nog knapper is dat ze niet afleiden van het verhaal.
 
Dat verhaal draait, ondanks de vele omwegen van wereldreiziger Benjamin Button, in wezen om de romance tussen hem en zijn leeftijdsgenote Daisy. Ze ontmoeten elkaar als kinderen, en ondanks zijn oude uiterlijk klikt het tussen hen. Hun liefde heeft echter pas een kans als ze ook lichamelijk allebei even oud zijn, en Daisy wordt gespeeld door Cate Blanchett. Maar zullen ze dan nog genoeg van elkaar houden?
 
Mijn commentaar:
 
Zelf vond ik deze film prachtig! Romantisch, maar ook prachtig in elkaar gezet.
De film heeft me geboeid van het begin tot het einde, bijna drie uur lang genieten!
 
Zeker een aanrader voor iedereen! http://wwws.nl.warnerbros.com/benjaminbutton/

Annelies (twins2)

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo