De boekenkast kan op de brandstapel

Posted on 11 februari 2009

4De boekenkast kan op de brandstapel.

 
De boekenkast kan op de brandstapel.
Voortaan gaan we digitaal lezen met de e-reader.
Zou het?
 
Duurzaamheid, iedereen heeft er de mond vol van, de nieuwe president van Amerika voorop. Iedereen zou het e-book moeten omarmen. Hoeven we geen bomen meer te kappen om papier van te maken en kunnen de milieubelastende en energievretende drukkerijen op slot. Met z’n allen aan het e-book dus, dat scheelt bovendien een hoop ruimte in huis. De iPod luidt het einde in van het cd-rek , het e-book dat van de boekenkast. Want boeken stop je voortaan in een electronische boekenkast ter er grootte en dikte van een notitieblok. De interne harde schijf van de e-reader zoals het apparaatje heet, biedt gauw ruimte voor pakweg 2500 digitale boeken en die is met een paar insteekkaartjes van pakweg vijf gigabyte uit te breiden tot de omvang van een gemiddelde dorpsbibliotheek. Ook Amazon zal op termijn e-books gaan leveren voor smartphones als iPhone en kranten beginnen er oren naar te krijgen. Stel je eens voor; met één druk op de knop verschijnt iedere morgen een verse krant op je e-reader. Lezers van NRC Handelsblad kunnen er sinds maart vorig jaar voor kiezen.
 
De grote doorbraak laat op zich wachten. Van de totale boekenomzet in Amerika neemt het e-book minder dan één procent voor zijn rekening, meldde The New York Times vlak voor Kerstmis. Een onderzoek dat marketing-vakblad Adformatie vorig jaar liet uitvoeren wees uit dat slechts twee procent van de ondervraagden waarschijnlijk een e-reader zal aanschaffen. Onder jongeren is dat vier procent.  87 Procent zal nooit of waarschijnlijk nooit tot aankoop overgaan.
 
De meeste kranten vinden de tijd nog niet rijp om NRC Handelsblad te volgen. Een eerste verkenning maakte duidelijk dat de investeringskosten bij lange na niet opwogen tegen de opbrengsten. Terughoudendheid is ook waarneembaar bij uitgevers. Op de web-site van de arbeiderspers is het tevergeefs zoeken naar het woord e-book.
 
Eerste wapenfeit weldra zal zijn de Superwijngids, niet als e-book maar als applicatie voor de iPhone.
 
De voordelen van het e-book zijn legio. Het schermpje oogt en leest dankzij het gebruik van e-inkt als echt papier. Zonlicht heeft geen vat op de e-reader. Het apparaat is zeer energiezuinig. De volgeladen batterij is goed voor 7500 pagina’s leesplezier, die krijg je zelfs tijdens vier weken vakantie niet gelezen. De e-reader ligt bovendien lekker in de hand. Hup, lampje aan op het nachtkastje en voor het slapen gaan nog even dat spannende boek uitlezen. Bijna zou je er verliefd op worden ware het niet dat er aan de e-reader ook een hoop nadelen kleven. Je kunt er documenten mee lezen, zoals word en pdf-bestanden, maar niet alle documenten komen goed in beeld, mede door een gebrek aan variatie in lettertypes en -groottes. E-inkt bestaat nog niet in kleur, dus zijn alle foto’s en illustraties alleen in zwart-wit. Grote fotobestanden weigert het apparaat per definitie. Je kunt er mp3-bestanden op afspelen maar geen wma-,ogg-of wav-bestandjes. Foto’s maken kan niet. Video’s afspelen ook niet, laat staan opnemen. Het grootste gemis is een touchscreen-bediening. Voor alles moet je stevig op een knopje drukken, zelfs voor het bladeren. Wat een plomp ding is het eigenlijk. Wil je er als producent een alleskunner van maken, doe het dan wel meteen goed!
 
De opmerkelijkste conclusie luidt dan ook dat uitgerekend de techniek een grote doorbraak van de e-reader in de weg staat, Smartphones zijn veel slimmer. De populaire alleskunner iPhone heeft ook een e-reader aan boord. De digitale winkel van producent Apple-iTunes biedt e-books aan. Ze hebben dan wel een veel kleiner schermpje en gebruiken geen e-inkt. Maar leest e-inkt  zoveel prettiger? In de zon beslist, maar voor de rest?
 
Bron: dagblad De Limburger
 
Met dank aan :  Arthur Janssens-http://evenstilstaan.spaces.live.com/
Advertenties
Posted in: Méli-Mélo