Tentoontelling en manifestatie Ophelia in Arnhem

Posted on 8 februari 2009

0Ophelia, sehnsucht, melancholia en doodsverlangen

Door Jeroen Majoorhttp://2kattenvanjeroen3.spaces.live.com/

 

 
In Arnhem is op 28 januari de manifestatie "Ophelia"gestart en heeft als uitgangspunt het citaat TO BE OR NOT TO BE, uitgesproken door Ophelia, de geliefde van Hamlet. Sindsdien hebben vele schrijvers, filosofen, cultuurwetenschappers, beeldende kunstenaars of wie dan ook zich laten inspireren door  het mysterie van de dood van Ophelia. Dat is de reden dat er in Arnhem een manifestatie wordt gehouden waarin Ophelia als romantische muze getransformeerd wordt naar het heden.
 
De manifestatie biedt een breed aanbod van internationale beeldende kunst, poezie, film, theater, muziek, lezingen en workshops. Voor ieder wat
wils. Het totale progamma is te vinden op www.ophelia.nl.
 
Een van de dingen die ik eruit wil lichten is de tentoonstelling die start in het Museum voor moderne Kunst in Arnhem. Kunstenaars putten nog altijd inspiratie uit Ophelia, zij is hun muze maar tegelijkertijd ook een hedendaagse metafoor. De bezoeker denkt telkens nieuwe Ophelia’s waar te nemen. 
 
                                   
 
 
Met de tentoonstelling en manifestatie worden tal van hedendaagse op zich zelf staande varianten getoond, zodat wij de mogelijkheid krijgen om in ons hoofd een nieuw icoon van Ophelia in de 21ste eeuw te vormen.  De symbolische betekenis die ze had is nog steeds aanwezig en heeft weinig aan kracht ingeboet. Ze kan verschillende gedaantes aannemen: van onschuldig meisje tot een sensuele verleidster of van schone slaapster tot in de natuur rottend lijk.
 
                                     
 
De tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunsten loopt tot 3 mei 2009.
 
                                       
 
Advertenties
Posted in: Méli-Mélo