Ben toe aan een nieuwe camera, maar welke schaf ik nu aan?

Posted on 17 januari 2009

7De mogelijkheden en de reikwijdte van de prijs binnen het aanbod van digitale camera’s is groot. Voordat je een digitale camera koopt, moet je je eerst afvragen waar je de digitale camera voor gaat gebruiken. Ben je een gelegenheidsfotograaf of een echte hobbyist? Op basis van het antwoord kun je bijvoorbeeld kiezen uit digitale compactcamera’s of geavanceerde digitale spiegelreflexcamera’s met uitgebreide handmatige instelmogelijkheden.

Bekende merken digitale camera’s zijn: Canon, Casio, Fuji Film, JVC, Kodak, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung en Sony.

Compactcamera
De compactcamera is geschikt voor mensen die gemak willen van hun camera, het zogenaamde ‘point en shoot’-principe. Maar ook voor de hobbyist is deze digitale camera zeer bruikbaar. Compactcamera’s zijn tegenwoordig uitgerust met een groot arsenaal aan technische snufjes om de kwaliteit van de foto’s te verbeteren, zoals beeldstabilisatie, lichtmeting, etc. Bovendien bieden standaard digitale compactcamera’s tegenwoordig een zoomlens en de mogelijkheid om filmpjes te maken. Met andere woorden: een digitale compactcamera kan ondanks zijn naam een erg complete camera zijn voor een aantrekkelijke prijs.

Spiegelreflexcamera
Voor de serieuze hobbyist is er de digitale SLR (Single Lens Reflex) camera. Ofwel de Spiegelreflexcamera. Een digitale spiegelreflexcamera maakt gebruik van spiegels en prisma’s om het licht dat door de lens valt weer te geven in de zoeker. Het beeld dat je in de zoeker van de camera ziet, is nagenoeg gelijk aan het beeld dat door de camera wordt vastgelegd. Op het moment dat je de ontspanknop indrukt en daadwerkelijk een foto neemt, klapt de spiegel weg en kan de chip het beeld vastleggen.

Voor- en nadelen
Digitale spiegelreflexcamera’s
hebben een grotere sensor dan digitale compactcamera’s. Dit levert een aantal voordelen:
*DSLR’s kunnen meer details vastleggen;
*DSLR’s zijn beter te gebruiken in situaties met weinig licht;
*DSLR’s zijn beter in het scherp vastleggen van bewegende beelden, zoals bij sportfotografie.

Bij een digitale spiegelreflexcamera zijn body en lens gescheiden onderdelen. Je kunt op een body meerdere types lenzen gebruiken, zoals een telelens of een groothoeklens. Digitale spiegelreflexcamera’s hebben over het algemeen een kortere ontspanvertraging (de tijd tussen het indrukken van de knop en het openen van de sluiter) en je kunt er sneller mee scherp stellen. Dit is een voordeel als je actiemomenten wil fotograferen. Ook hebben ze een grotere dynamische range. Dit wil zeggen dat ze details kunnen weergeven in een donker deel van de foto zonder dat het lichte deel van de foto te licht wordt. Het gewicht en het volume van dit type camera wordt door sommige mensen als nadeel gezien, zeker ten opzichte van de digitale compactcamera’s.

Externe geheugenkaarten
Een digitale camera werkt met een geheugen. Bij de camera wordt geheugen meegeleverd, intern of met een externe kaart. De capaciteit hiervan is beperkt, meestal 16 of 32 MB. Het is aan te raden een extra geheugenkaart bij je digitale camera te kopen. Meer informatie over geheugenkaarten, SD- of MMC-cards, memorysticks en xD-kaarten vind je in de categorie geheugenkaart.

Foto’s transporteren
Om foto’s te bewerken moet je ze overbrengen van je digitale camera naar je computer. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Zo zijn er systemen met een verbindingskabeltje rechtstreeks naar de USB-aansluiting (Universal Serial Bus) of er wordt gebruik gemaakt van een aparte losse cardreader/writer die aangesloten wordt op de USB-aansluiting. Beschikt jouw computer niet over een USB, dan zijn voor niet al te veel geld USB-insteekkaarten te koop die in jouw computer kunnen worden gemonteerd.

Er zijn ook digitale camera’s die gebruik maken van een apart zogeheten docking station. Een docking station is eigenlijk een vervanger van de cardreader/writer. Je hoeft nu het geheugenkaartje niet uit de digitale camera te halen.

Let op: Niet alle digitale camera’s werken met een Mac, met Linux of met alle versies van Windows. Lees hiervoor goed de specificaties zodat je zeker weet dat de camera ook aan de pc of Mac gekoppeld kan worden.

Verdere uitleg van de gebruikte technische gegevens over de digitale fotografie vind je hier. Veelgestelde vragen over de digitale camera’s vind je hier.

Advertenties
Posted in: Méli-Mélo